РОЗРОБКА П’ЄЗОДВИГУНА ДЛЯ БІОПРОТЕЗА - Філімонов, Сергій Олександрович; Філімонова, Надія Вікторівна; Бачеріков, Дмитро Сергійович; Мисан, Андрій Олександрович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2019)
Нині в усьому світі розробка, дослідження і створення п’єзоелектричних двигунів є досить актуальною і важливою проблемою, що привертає велику кількість дослідників. Такий інтерес обумовлений перспективою створення малогабаритних п’єзоелектричних двигунів. Основною метою цієї статті є дослідження та вдосконалення п’єзодвигунів задля використання їх у біопротезах як актуаторів. Проведено аналіз закордонних конструкцій п’єзодвигунів. Визначено, що існуючі конструкції мають ряд недоліків, основні з яких – висока керуюча напруга, малий діапазон переміщення рухомої частини та складність виготовлення конструкції. Розроблено вдосконалену конструкцію п’єзодвигуна на основі біморфних п’єзоелементів. Виготовлено дослідний зразок розробленого п’єзодвигуна та отримано результати досліджень, котрі показали, що при використанні такого п’єзодвигуна збільшиться діапазон коливань та зменшиться амплітуда керуючого сигналу.