ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ ПАПЕРУ-ОСНОВИ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ВОДОЖИРОНЕПРОНИКНИХ ПАКУВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - Осика, Віктор Анатолійович; Коптюх, Леонід Андрійович; Комаха, Володимир Олександрович; Шульга, Ольга Сергіївна (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2019)
Стаття присвячена розробленню та реалізації концепції формування якості паперу-основи для виготовлення вологоміцних водожиронепроникних паперових пакувальних матеріалів різного цільового призначення із заданим рівнем бар’єрних та захисних властивостей, яка полягає у створенні високощільної і зімкнутої структури пакувального паперу із заданим опором проникненню жиру та води. Проведено комплексні дослідження впливу виду целюлози, ступеня помелу целюлозного волокна, складу і структури паперу-основи на вологоміцність, водонепроникність та жиронепроникність паперових пакувальних матеріалів. Встановлено, що найбільш ефективною волокнистою сировиною для виробництва паперу-основи для вологоміцних водожиронепроникних пакувальних матеріалів є сульфатна білена і небілена целюлоза із хвойних порід деревини за ступеня помелу 65-75 °ШР.