ПЕРЕРОБКА ВУГЛЕКИСЛОТИ ВІДПРАЦЬОВАНИХ ГАЗІВ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ - Столяренко, Геннадій Степанович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2020)
У роботі описується метод переробки вуглекислоти відпрацьованих газів електростанцій. Метою роботи є зниження енергії активації процесу горіння в присутності каталізатора. Висвітлено тереотичні основи процесу електрокаталізу, інтенсифікації горіння газоподібного і твердого палива. Основна проблема, що перешкоджає використанню димових газів як сировини для отримання чистого вуглекислого газу, – це утворення при спалюванні палива таких токсичних сполук, як оксид вуглецю (II), оксиди азоту та бенз(а)пірен, формальдегід, пари соляної та фтористоводневої кислот, токсичні метали. Друга стадія процесу – це зниження токсичності газового потоку за допомогою гетерофазного озоно-радикального методу. Пригнічення утворення CO, NOx та інших шкідливих домішок у димових газах можна досягти на стадії горіння за допомогою нової технології: електронного каталізу полум’я в зоні розряду. Метод гетерофазного озонування мінімізує вміст CO, NOx та інших токсичних домішок у димових газах. Фотосинтез синьо-зелених водоростей дає можливість раціонально перетворювати вуглекислий газ в паливо. Фотосинтез – шляхом перетворення чистого СО2 у вуглеводні з використанням сонячної енергії – дає змогу отримувати в комерційних масштабах генетично модифіковані ціанобактерії (синьо-зелені водорості). Оливи, отримані з них, газоподібне та дизельне паливо, при спалюванні приводять до зниження вмісту токсичних сполук у димових газах. Таким чином, досягається створення біокомплексу чистої енергії.