СИСТЕМА АВТОМАТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ ОСВІТЛЕННЯМ ПТАХОФАБРИКИ В РЕЖИМАХ «СВІТАНОК-ЗАХІД» - Уткіна, Тетяна Юріївна; Кісельов, Віктор Євгенович; Рябцев, Володимир Григорович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2021)
Освітлення відіграє важливу роль при виробництві яєць і м’яса птиці. Нині для електричного освітлення в пташниках в основному використовують люмінесцентні лампи, але все більшого поширення набувають світлодіодні джерела. У статті розглянуті структура та програмне забезпечення автоматичного управління освітленням птахофабрики в режимах «світанок-захід», які було реалізовано на основі програмованого реле ОВЕН ПР200. Розроб-лено методику розрахунку функціональної залежності напруги на вході димера від тривалості світлового дня та тривалості режимів «світанку» і «заходу» в приміщенні птахофабрики. Проведено моделювання програми управління димером, реалізованої на мові функціональних блоків FBD. Зміни освітленості, тривалості освітлення і спектрального складу світла безпосередньо пов’язані з відтворювальною функцією птахів. Світлодіодне освітлення для птахофабрик і ферм має множину беззаперечних переваг: скорочує витрати на електроенергію в кілька разів; збільшує тривалість періоду несучості та кількість яєць у птиці; витрати кормів зменшуються, а їх засвоєння поліпшується; збільшується відсоток виживання молодняка; знижується загальний травматизм птиці; позитивно впливає на вихід запліднених яєць; зменшує яєчний бій.