МОНІТОРИНГ ШКІДЛИВИХ ЧИННИКІВ, ДИНАМІКИ І ТЕНДЕНЦІЙ ТЮТЮНОПАЛІННЯ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ - Ящук, Людмила Борисівна (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2022)
У статті досліджено особливості тютюнопаління серед учнівської та студентської молоді м. Черкаси. Проаналізовано поширеність вживання електронних сигарет серед черкаської молоді, проведено порівняльний аналіз нікотиновмісних та безнікотинових сумішей в сучасних електронних засобах паління за токсичними складовими. Картриджі вейпів містять багато потенційно канцерогенних речовин, концентрація яких збільшується в кілька разів при перегріванні електронної сигарети. Встановлено, що поширеність звички використання електронних сигарет серед студентської молоді черкаських університетів відносно невелика, хоча досвід одноразового вейпінгу високий. З’ясовано, що головними причинами використання електронних сигарет є цікавість та впевненість у відносній безпечності вживання сучасних електронних засобів для паління. Вейпінг вважають безпечною альтернативою класичним цигаркам. Інформацію про вміст картриджів та їх безпеку споживачі отримують з реклами або при спілкуванні в соціальних мережах, серед студентських груп. Кожного п’ятого опитаного взагалі не цікавила інформація про безпеку вейпінгу, оскільки їх цікавість була задоволена одноразовим досвідом використання вейпу. На поширення електронних сигарет серед молоді впливає відносно велика ціна електронних гаджетів, тому опитування показало більше їх використання саме серед працюючої молоді.