ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬ СИСТЕМИ ПЕРЕДАВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ З НЕРОЗДІЛЬНИМ ФАКТОРІАЛЬНИМ КОДУВАННЯМ ДАНИХ У СЕРЕДОВИЩІ SIMULINK - Фауре, Еміль; Скуцький, Артем; Лавданський, Артем (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2022)
Роботу присвячено розробці та дослідженню імітаційної моделі системи передавання інформації з нероздільним факторіальним кодуванням даних у середовищі Simulink. Модель у передавачі реалізує формування перестановки, кодування її символів двійковим рівномірним кодом і передавання отриманої послідовності двійковим симетричним каналом зв’язку з незалежними бітовими помилками. Приймач реалізує зворотне перетворення двійкового повідомлення в символьне. У процесі симуляції фіксується кількість правильно прийнятих і пошкоджених помилкою інформаційних повідомлень. Крім того, виконується підрахунок випадків не виявленої приймачем помилки в отриманому повідомленні. Розроблено структуру імітаційної моделі, описано етапи створення та налаштування моделі в середовищі Simulink. Отримана імітаційна модель дозволяє проводити експерименти з дослідження завадостійкості факторіального кодування даних у каналах зв’язку різної якості.