АНАЛІЗ МЕТОДІВ І ЗАСОБІВ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Савельєва, Т. В.; Панаско, О. М.; Пригодюк, О. М. (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2018)
Стаття присвячена актуальній проблемі сучасності – розвитку інформаційної безпеки з урахуванням ризик-орієнтованого підходу для вирішення задач управління інформаційною безпекою підприємства. Сучасні тенденції розвитку підприємств обумовлюють необхідність управління ризиками. Авторами досліджено методи та засоби, що дають можливість реалізувати ризик-орієнтований підхід у контексті забезпечення інформаційної безпеки підприємства і провести аналіз та оцінювання інформаційних ризиків системи захисту інформації. В роботі розглянуто серію представників інструментальних засобів, найбільш поширених в зазначеній сфері, а також проаналізовано кілька методологій, за допомогою яких здійснюється оцінювання ризиків, зокрема, методологія аналізу і управління ризиками CRAMM (Великобританія), оцінювання активів і уразливості інформаційної безпеки OCTAVE тощо, а також серію регулятивних документів, серед яких NIST SP800-30 (управління ризиками в системі інформаційних технологій); ISO/IEC 27005:2011 (методи управління ризиками інформаційної безпеки); ENISA (оцінювання ризиків інформаційної безпеки) і багато інших. В роботі представлено аналіз переваг та недоліків програмного забезпечення для визначення і оцінювання ризиків інформаційної безпеки (CRAMM, CORAS, Risk Watch, OCTAVE, Oracle Crystal Ball) і сформовано ряд рекомендацій щодо доцільності застосування розглянутих програмних засобів та управляючої документації з урахуванням відповідних потреб і критеріїв підприємств та організацій.