МЕТОД ВІДОКРЕМЛЕННЯ КЛОНУ ВІД ПРООБРАЗУ В ЦИФРОВОМУ ЗОБРАЖЕННІ В УМОВАХ ВІДСУТНОСТІ ПОСТОБРОБКИ ЗОБРАЖЕННЯ - Кобозєва, Алла Анатоліївна; Бобок, Іван Ігорович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2018)
Клонування є на сьогоднішній день одним з найпоширеніших програмних засобів, викори-стовуваних при неавторизованих змінах цифрових зображень (ЦЗ), роблячи задачу його вияв-лення актуальною. Часто визначення областей клону й прообразу виявляється недостатнім для ухвалення ключового рішення зацікавленими сторонами. Для підвищення інформативності результатів виявлення клонування необхідно мати можливість для відокремлення клону від прообразу, тобто визначення, яка саме з отриманих областей є неоригінальною – клоном. Найбільш складною ця задача є в умовах відсутності відмінностей у постобробці клону й про-образу. У роботі розроблений метод відокремлення клону від прообразу, виявлених у ЦЗ, на під-ставі теоретичних основ, запропонованих авторами раніше, ефективний в умовах відсутності будь-яких додаткових збурних дій на клоноване зображення. Основним кількісним параметром є норма відмітного околу радіуса 1, який будується для кожного з пари відповідних блоків, один з яких належить клону, а інший – прообразу, віддображаючи сукупну відмінність кожно-го з цих блоків від найближчих блоків-сусідів. Запропонована алгоритмічна реалізація розробленого методу, ефективність якої пере-вищує ефективність єдиного аналога, інформація про який є доступною з відкритих джерел. Наведені результати обчислювального експерименту.