МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ДЕКОДУВАННЯ TURBO-PRODUCT-КОДІВ ЗАСОБАМИ СЕРЕДОВИЩА MODELSIM - Крайник, Я. М.; Перов, В. О.; Мусієнко, М. П. (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2018)
статті представлено результати моделювання роботи розробленого декодера Turbo-Product-кодів (TP-кодів) у середовищі ModelSim. Описано методику проведення моделювання та особливості розробки тестових оточень для таких пристроїв. Декодер, для якого прово-диться моделювання, характеризується тим, що він може змінювати налаштування відносно коду, яким закодоване повідомлення. Відповідно, він здатен працювати не з одним кодом, а з кількома та проводити їх декодування. Зміна налаштувань відносно оброблюваного коду може відбуватися після завершення обробки поточного повідомлення. Це дає значну перевагу, оскіль-ки такий декодер може використовувати різні коди залежно від зміни умов передачі даних. Це дозволяє підвищити ефективність роботи системи передачі інформації та може мати суттєвий виграш відносно багатьох параметрів роботи декодера (коригуюча здатність, швидко-дія, вартість розробки декодера для нових кодів та ін.). Розглянуто усі етапи роботи декодера з наведенням діаграм сигналів для кожного окремого етапу. Середовище ModelSim дає можливість наочно представити роботу кожного блока і, що важливо, взаємодію з іншими блоками, які входять до складу декодера. Це дало змогу оцінити як коректність роботи відносно стадій декодування, так і загальну картину роботи декодера. Тестове оточення, як і сам декодер, реалізоване мовою схемотехнічного опису VHDL. При роботі тестового оточення інтенсивно використовується робота з файлами (вхідні, вихідні та проміжні дані). Результат роботи тестового оточення порівнюється з результатом роботи моделі, реалізованої програмними засобами, для того щоб підтвердити правильність реалізації. Порівняння проводиться побай-тово і показує однакові результати як для ModelSim, так і для програмної моделі. У подальшому реалізовані засоби можуть бути розширені для застосування при моделюванні декодерів для ТР-кодів з іншою структурою або для інших завадостійких кодів.