РОЗРОБКА СИСТЕМИ ЗНЕЗАРАЖЕННЯ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ХІРУРГІЧНОГО ІНСТРУМЕНТУ - Базіло, К. В.; Заїка, В. М.; Бондаренко, Ю. Ю. (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2018)
Пошук і розробка методів зниження крововтрати, прискорення загоєння післяопераційних ран і розсмоктування рубців є важливими завданнями сучасної хірургії, перспективним розв’язанням яких є застосування ультразвукової хірургії з використанням п’єзоелектричних елементів, котрі відіграють роль джерел ультразвуку. Під час використання ультразвукового хірургічного інструменту актуальною задачею є його дезінфекція до та після проведення операцій. Метою роботи є розробка методу дезінфекції для знищення збудника інфекції на ріжучій частині ультразвукового хірургічного інструменту. В роботі розроблено схему та проведено моделювання перетворювача напруги для ультрафіолетових випромінювачів, сконструйовано док-станцію для мобільного ультразвукового хірургічного інструменту для його заряджання та процесу дезінфекції. Розроблено модель ультразвукового хірургічного інструменту та методику дезінфекції для знищення збудника інфекції на ріжучій частині ультразвукового хірургічного інструменту. Розроблений хірургічний інструмент є мобільним та автономним, що забезпечується шляхом використання Li-ion акумуляторів, надійним та має значний строк служби активних елементів з п’єзокераміки, зручним в експлуатації та простим у керуванні за рахунок викорис-тання ергономічної рукоятки.