ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СТАНУ УРБАНОЗЕМІВ - Мислюк, Ольга Олександрівна; Хоменко, Олена Михайлівна; Єгорова, Оксана В'ячеславівна; Пидоренко, Вікторія Ігорівна (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2019)
Дано оцінку екологічного стану ґрунтів м. Черкаси за основними фізико-хімічними властивостями. Аналіз екологічного стану ґрунтів м. Черкаси виявив їх неоднорідність, значне відхилення від оптимальних значень, що характеризує їх як антропогенно i техногенно урбанізовані. Важливими недоліками є низький вміст гумусу, залуження ґрунту і несприятливі окисно-відновні умови, порушення оптимального співвідношення Кальцію і Магнію у ГВК. У зв’язку з цим потрібно передбачити заходи щодо відновлення структури ґрунтів та покращення ґрунтових умов зростання зелених насаджень на території міста, зокрема, гіпсування ґрунту, внесення органічних добрив, забезпечення зволоження і обмеження випаровування вологи, покращення аераційних умов.