ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЗАВАНТАЖЕНОСТІ МЕРЕЖІ НА ЯКІСТЬ ПЕРЕДАВАННЯ VoIP - Чорній, Андрій Михайлович; Журбинський, Дмитро Анатолійович; Євтушенко, Ігор Олександрович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2020)
Поява нових технологій та протоколів передачі даних у телекомунікаційних мережах зумовлює появу нових підходів до якісного та ефективного передавання інформації. Одним із найпоширеніших типів даних, що передаються, є передача голосових повідомлень (мови). У класичних аналогових системах передача мови здійснювалася за допомогою комутації каналів,але з появою підходу, який передбачає комутації пакетів, з’явилася і нова ідеологія до передачі голосових повідомлень. Однією з найефективніших, з точки зору використання наявної смуги пропускання каналу зв’язку та адаптивних параметрів якості, є ІР-телефонія, за допомогою якої можна розгортати телефонні корпоративні мережі. На сьогодні є значна кількість протоколів для побудови ІР-мереж або її сегментів, але непростою задачею є вибір «правильного» протоколу під конкретні умови мережі. У статті авторами розглядається задача визначення допустимого рівня завантаженості телекомунікаційної мережі для оптимальної роботи голосового зв’язку за технологією VoIP. Запропоновано модель телекомунікаційної мережі, в якій наявне навантаження голосового зв’язку та відеоконференції, порівняння характеристик голосового трафіку для голосових кодеків, порівняльний аналіз характеристик при різній завантаженості. Визначено оптимальний тип з’єднання мережі та критерій завантаженості. Проведено моделювання сегмента телекомунікаційної мережі для моделювання та аналізу характеристик найпоширеніших кодеків, що використовуються в ІР-мережах. Також введено показники якості голосу за MOS-фактором для усіх розглянутих сценаріїв завантаженості мережі. На основі проведених досліджень здійснено рекомендації щодо використання різних кодеків для різної завантаженості мережі з метою забезпечення заданих параметрів MOS-фактора.