МОДЕЛЮВАННЯ ХАРАКТЕРИСТИК ОБЛАДНАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ У РАКУРСІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ - Ступень, Павло Вячеславович; Дікусар, Катерина Володимирівна; Рябой, Андрій Анатолійович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2020)
Дослідження присвячене розвитку моделей аналізу та оцінюванню ризиків інформаційної безпеки в комп’ютерних мережах, які використовуються при розробці систем захисту інформаційних ресурсів підприємств та при аудиті рівня захисту інформаційних систем, які вже функціонують, розробленню сімейства моделей безпеки комунікаційного обладнання комп’ютерних мереж. Розроблені алгоритми та моделі були реалізовані в системі аналізу та виправлення порушень інформаційної безпеки, використання якої дало можливість скоротити час виправлен-ня наслідків таких порушень. Виявлено основні елементи порушень, які описуються інформаційною структурою та роблять вплив на діяльність інформаційних систем. Визначено, що більшість подій інформаційної безпеки пов’язані з комунікаційним обладнанням комп’ютерних мереж, на основі яких функціонують інформаційні системи. Подальші дослідження були спрямовані на пошук та розробку моделей безпеки комунікаційних рівнів функціонування комп’ютерних мереж та системи виправлення порушень інформаційної безпеки. Для реалізації запропонованих алгоритмів розроблено ряд моделей, які описують характеристики мережного обладнання з позиції безпеки.