МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ СИСТЕМИ РАННЬОГО ВИЗНАЧЕННЯ АВАРІЙНОСТІ СКЛАДНИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ВИРОБНИЦТВ НА БАЗІ АВТОНОМНИХ П’ЄЗОТРАНСПОНДЕРІВ - Томенко, Марина Григорівна; Томенко, Віталій Іванович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2020)
В роботі запропоновано математичну модель системи попереднього визначення аварійності складних технологічних виробництв на потенційно небезпечних об’єктах або об’єктах підвищеної небезпеки, яка побудована на принципі фіксації змін вібрації обладнання, що передує будь-якій аварії. Модель враховує основні складові системи: час передачі аварійної інформації, різні типи енергоспоживання тощо. Проведені експериментальні дослідження на базі виявлення змін вібрації при обертальних рухах робочих валів показали адекватність отриманої математичної моделі. Різниця між значеннями теоретичних розрахунків та експериментально отри-маними даними не перевищувала 23 %. Отримана математична модель може бути використана розробниками при побудові ефективних протиаварійних систем на складних технологічних виробництвах потенційно небезпечних об’єктів або об’єктів підвищеної небезпеки.