ЗАСТОСУВАННЯ БАЗИ СТАНДАРТІВ ДЛЯ РОЗРОБКИ СИСТЕМ ЦИФРОВИХ МЕДИЧНИХ ЗАПИСІВ - Гаген, Валентин Андрійович; Палагіна, Олена Анатоліївна; Палагін, Володимир Васильович; Івченко, Олександр Віталійович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2020)
Наведено причини виникнення стандартизації інформаційних систем у галузі охорони здоров’я, сформульовано вимоги до стандартів та подано їх класифікацію. Сформовано перелік стандартів, необхідних для розробки інформаційної системи цифрових медичних записів. Розглянуто наступні стандарти для ЦМЗ/МІС: ISO 13606, HL7, ISO/TR 20514:2005, ISO 18308, ISO/TC 215, ISO/TS 17251:2016, ISO 16278:2016, ISO 12967, ANSI X12. Наведено огляд української системи цифрової медицини eHealth, перевірено її належність до інтероперабелентної архітектури. Зазначено причини стандартизації цифрових медичних записів та медичних інформаційних систем в умовах інтероперабелентності. Вказано на важливість сумісності медичних інформаційних систем і розглянуто питання синтаксичної та семантичної сумісності цифрових медичних записів.