ВИЗНАЧЕННЯ КРИТИЧНИХ РЕЖИМІВ РОЗВИТКУ ПРОЦЕСІВ ГОРІННЯ ПІРОТЕХНІЧНИХ НІТРАТНО-МЕТАЛЕВИХ СУМІШЕЙ В УМОВАХ ЗОВНІШНІХ ТЕРМІЧНИХ ДІЙ - Діброва, Олексій Сергійович; Кириченко, Оксана В’ячеславівна; Мотрічук, Роман Борисович; Ващенко, В’ячеслав Андрійович; Колінько, Сергій Олександрович; Бутенко, Тетяна Іванівна; Цибулін, Валентин Вікторович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2020)
Розроблено модель горіння ущільнених сумішей із порошків Ті та нітратовмісного окиснювача) для визначення критичних режимів їх горіння шляхом розрахунку залежностей швидкості розповсюдження фронту горіння по зарядах від технологічних чинників та зовнішніх умов. Сформульовано механізм та розроблено модель горіння ущільнених сумішей із порошків мета-левих пальних і нітратів лужних та лужноземельних металів, що враховують кінетику термічного розкладання окиснювача, високотемпературного окиснення, спалахування та повного згоряння частинок металу на поверхні горіння суміші. Вперше за допомогою розробленої моделі для суміші Ті + NaNO3 визначено критичні режими розвитку їх горіння в умовах зовнішніх термічних дій, перевищення яких призводить до пожежовибухонебезпечного руйнування піротехнічних виробів.