МОДЕЛЮВАННЯ ТА АНАЛІЗ РОБОТИ ВНУТРІШНЬОЇ ТЕЛЕФОННОЇ МЕРЕЖІ НА БАЗІ IP-СТАНЦІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРОТОКОЛУ SIP - Палагін, Володимир Васильович; Чорній, Андрій Михайлович; Івченко, Олександр Віталійович; Євтушенко, Ігор Олександрович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2020)
Розвиток Інтернет технологій характеризується широкими можливостями впровадження різноманітних телекомунікаційних послуг, зокрема IP-телефонії, що надає користувачам нову технологію передачі ультимедійного трафіку з використанням Інтернет мереж. Для застосування цієї технології активно проваджуються спеціальні протоколи передачі даних – SIP та H.323, що надає можливість організовувати приватні та корпоративні мережі передачі даних. У статті проведений аналіз застосування даних протоколів на базі IP-станції Panasonic KX-NS500, що дало змогу надати рекомендації щодо підвищення ефективності функціонування внутрішньої телефонної мережі для передачі голосового трафіку при різних типах кодеків. Авторами розглядається задача підвищення ефективності функціонування мережі голосового зв’язку на базі IP-станції із застосуванням протоколів SIP та H.323. Запропоновано модель зв’язку, у якій використовуються три аналогові телефонні апарати та три IP-телефони, обслуговуванням яких займається ІР-станція. Телефонна лінія використовує протокол SIP. Для дослідження характеристик роботи запропонованої моделі мережі використовується програмне середовище OPNET Modeler. Визначено оптимальний тип голосового кодеку для протоколу SIP та можливості використання застосовуваного протоколу в організації внутрішньої телефонної мережі з використанням IP-станції. Проведено моделювання сегменту телекомунікаційної мережі із застосуванням протоколу SIP та проведено аналіз характеристик двох кодеків зв’язку, що найчастіше використовуються у технології VoIP. На основі проведеного моделювання здійснено оцінку якості мовного сигналу за рейтингом MOS, діапазону затримки мовного сигналу та вибір кодеку для відтворення голосового сигналу для запропонованої моделі мережі.