ДОСЛІДЖЕННЯ ДОСТОВІРНОСТІ ВПЛИВУ ЗАГРОЗ НА РІВЕНЬ ЗАХИЩЕНОСТІ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ ТА ОБ’ЄКТА КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ КОГНІТИВНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Салієва, Ольга Володимирівна; Яремчук, Юрій Євгенович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2020)
У роботі проведено дослідження достовірності впливу загроз на рівень захищеності системи захисту інформації та об’єкта критичної інфраструктури, визначеного за сценарним моделюванням на основі когнітивного підходу. Водночас застосовано апарат множинного регресійного аналізу, який дає можливість простежити зв’язок між загрозами та захищеністю досліджуваних систем, оцінивши ступінь ймовірного впливу. Сформовано аналітичні вирази лінійної кореляційної залежності між найвагомішими концептами кожної когнітивної моделі та захищеністю відповідної досліджуваної системи. З метою порівняння впливу загроз на захищеність об’єкта критичної інфраструктури та системи захисту інформації, отриманого за результатами когнітивного моделювання, визначено стандартизовані коефіцієнти регресії та коефіцієнти еластичності. Проведений аналіз отриманих значень цих показників дав змогу підтвердити достовірність впливу загроз на рівень захищеності досліджуваних систем.