МЕТОД ЦИКЛОВОЇ СИНХРОНІЗАЦІЇ НА ОСНОВІ ПЕРЕСТАНОВОК - Фауре, Еміль Віталійович; Швидкий, Валерій Васильович; Щерба, Анатолій Іванович; Харін, Олександр Олександрович; Ступка, Богдан Анатолійович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2021)
У роботі розроблено та досліджено метод циклової синхронізації приймальної та пере-давальної станцій телекомунікаційних систем передавання інформації з нероздільним факторіальним кодуванням в умовах впливу в каналі зв’язку завад високої інтенсивності. Розроблений метод базується на використанні як синхрокомбінації перестановки чисел, її поділу на префіксну та суфіксну частини, а також на мажоритарній обробці прийнятих фрагментів. Теоретично визначено та досліджено ймовірнісні показники розробленого методу: ймовірність правильного встановлення синхронізму та ймовірність хибного встановлення синхронізму. Розроблено структурну схему пристрою циклової синхронізації. Побудовано програмну модель передаван-ня даних, в якій реалізовано розроблений алгоритм встановлення циклового синхронізму. Оцінено експериментально отримані ймовірнісні характеристики розробленого методу. Підтвер-джено їх відповідність теоретичним показникам.