МЕТОД КОМП’ЮТЕРИЗОВАНОГО МОДИФІКУВАННЯ АНГЛОМОВНОГО ТЕКСТУ НА ОСНОВІ ПСИХОСЕМАНТИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ - Тарасенко, Ярослав Володимирович; Бабенко, Віра Григорівна (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2022)
У статті досліджено можливість використання психосемантичних властивостей з метою захисту текстової інформації з обмеженим доступом. Розроблений метод комп’ютеризованого модифікування англомовного тексту дозволяє підвищити ефективність запобігання незаконному розповсюдженню та використанню текстової інформації порівняно з методами, які не враховують психосемантичну складову. Це дає змогу захистити модифіковані семантично неподільні елементи від можливості їх спотворення чи видалення, враховуючи загрозу потенційних інформаційних впливів. Проведено моделювання процесу автоматизованого модифікування англомовних текстів за допомогою комп’ютерних засобів. Результати порів-няння з аналогічними підходами дозволяють зробити попередні висновки про вищу ефективність під час роботи з текстами середнього та високого об’єму. Отримані експериментальні дані також дають можливість визначити стійкість модифікованих за допомогою розробленого методу текстів до застосування спеціалізованих засобів семантичного видалення наявних маркерів.