АЛГОРИТМ МОНІТОРИНГУ ПОТУЖНОСТЕЙ КРИТЕРІЇВ ТЕСТУВАННЯ ЕКСПОНЕНЦІАЛЬНОСТІ ЩІЛЬНОСТІ ПОТОКУ НЕЙТРОНІВ В «ОБ’ЄКТІ УКРИТТЯ» - Скітер, Ігор Семенович; Савельєв, Максим Володимирович; Купріянчук, Сергій Володимирович; Хоменко, Дмитро Олегович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2022)
Системний моніторинг щільності потоку нейтронів від паливовмісних матеріалів в «Об’єкті Укриття» потребує постійного контролю та визначення параметрів динаміки з метою контролю ядерної безпеки. Запропоновано алгоритм ідентифікації переходів форми трендів динамічних рядів потоків нейтронів в експоненціальну залежність для фіксації подій, які можуть свідчити про зміну стану та поведінки паливовмісних матеріалів. У роботі проводиться моніторинг потужностей статистичних критеріїв, які можуть бути використані при визначенні моментів /часових інтервалів переходу динамічних рядів щільності потоку нейтронів до експоненціального закону розподілу. Запропоновано набір критеріїв, який найбільш доцільно використовувати при перевірці експоненціального закону розподілу, гамма-розподілу, розподілу Пуассона та Вейбула. Оцінка потужностей статистичних критеріїв була проведена на різних об’ємах вибірок, без урахування конкуруючих гіпотез. Встановлено потужності трьох груп критеріїв тестування експоненціальності для різної дискретизації вхідних масивів даних. Рекомендовано мотивоване використання критеріїв для різних об’ємів вибірок. Проведені дослідження є основою для проектування підсистеми тестування експоненціальності в автоматизованій системі підтримки прийняття рішень по забезпеченню та підвищенню рівня ядерної безпеки комплексу «Новий Безпечний Конфайнмент – «Об’єкт Укриття». Отримані результати разом з визначеними наборами оцінки аномальності в дискретизованих масивах даних щільності потоку нейтронів є основою для побудови алгоритмів функціонування автоматизованих систем контролю оцінки відхилень від безпеки в комплексі «Новий Безпечний Конфайнмент – «Об’єкт Укриття».