ОБМЕЖЕННЯ НІТРАТНОГО ЕЛЕКТРОЛІТУ МІДНЕННЯ ДЛЯ ШВИДКІСНОГО ЕЛЕКТРОХІМІЧНОГО 3D-ДРУКУ - Ущаповський, Дмитро; Воробйова, Вікторія; Плівак, Олександр; Мотронюк, Тетяна; Васильєв, Георгій (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2022)
Проведено випробування локального електроосадження металічної міді з нітратного електроліту з метою визначення можливості застосування цього електроліту в технології електрохімічного 3D-друку. Осадження проводили з використанням платинового нерозчинного анода, розміщеного в поліпропіленовому капілярі діаметром 4 мм. Електроформували об’єкти у формі циліндра висотою 100 мкм та 500 мкм за різної густини струму в стаціонарному та імпульсному режимах. Експериментально осаджені зразки аналізували із застосуванням 3D-профілометрії, порівнювали профіль поверхні з комп’ютерною моделлю та бажаним профілем покриття. Встановлено, що найвища точність друку досягається при густині струму осадження 20 А/дм2 при товщині осаду до 100 мкм. Збільшення товщини осаду, густини струму осадження та застосування імпульсного режиму призводять до зниження точності електроформування та компактності осаду через появу дифузійних обмежень і утворення дендритів. Таким чином, нітратний електроліт дозволяє проводити якісне локальне електроосадження об’єктів з міді висотою до 100 мкм при густині струму до 20 А/дм2.