КОНСТРУКЦІЯ ВУЗЛА ТОЧНОГО ДОЗУВАННЯ В СИСТЕМІ ВПЛИВУ РІДКИХ ДОБРИВ - Філімонов , Сергій Олександрович; Бачеріков, Дмитро Сергійович (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2022)
З розвитком сільського господарства збільшується попит на використання добрив і препаратів для досягнення максимальної врожайності на полях. Одним із важливих етапів для отримання гарного врожаю є обприскування та внесення рідких добрив. Лише за останні 10 років в Україні об’єми внесення рідких комплексних добрив, мікродобрив, азотних добрив і препаратів збільшилися в чотири рази. Вилив рідких добрив виконується за допомогою спеціальних систем. Основним елементом системи виливу є дозатори різного типу. Визначено основні особливості сучасних моделей дозаторів для виливу рідких добрив. Виявлено їх переваги та недоліки. Представлена класифікація основних способів керування системою виливу рідини. Запропоновано та виготовлено нову конструкцію дозатора з п’єзокерамічним двигуном. В дослідному зразку використовується нове технічне рішення стосовно регулювання норми виливу. Також запропоновано різні варіанти дозуючих шайб, з однаковими отворами та різнокаліберними отворами, що значно підвищить ефективність роботи системи. Представлено гідравлічну схему розробленого стенда для перевірки та визначення параметрів дозаторів. За допомогою розробленого стенда експериментально отримано залежності гідравлічних характеристик розробленого дозатора. Результати досліджень можуть бути використані при проектуванні дозаторів для виливу рідких добрив.