ПРОГРАМНА ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬ КОМП’ЮТЕРНОЇ МЕРЕЖІ З СИМУЛЯЦІЄЮ МУЛЬТИФРАКТАЛЬНОГО ТРАФІКУ НА ОСНОВІ ЛАНЦЮГА МАРКОВА - Дрєєва, Ганна Миколаївна; Дрєєв, Олександр Миколайович; Мелешко, Єлизавета Владиславівна; Миронець, Ірина Валеріївна (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2022)
У роботі представлено розроблену програмну імітаційну модель комп’ютерної мережі з симуляцією мультифрактального трафіку на основі ланцюга Маркова для тестування алгоритмів маршрутизації. Для генерації структури комп’ютерної мережі розроблено метод на основі теорії складних мереж. Для симуляції мережевого трафіку розроблено метод генерації мультифрактальної бінарної послідовності з використанням ланцюга Маркова. Комп’ютерна мережа у розробленій моделі представлена повнозв’язним неорієнтованим зваженим графом, в якому вузлами є маршрутизатори, а ребрами – мережеві зв’язки між ними. Вага ребер – величина, обернена до пропускної спроможності каналу зв’язку. Вузли містять черги, в яких розміщуються прийняті пакети перед визначенням маршруту їх відправлення та відправкою на наступний вузол. Час у моделі представлений дискретними ітераціями. Маршрутизація здійснюється на основі тих алгоритмів, які необхідно протестувати на моделі. Для симуляції мережевого трафіку у розробленій програмній імітаційній моделі запропоновано метод генерації бінарної мультифрактальної послідовності на основі ланцюгів Маркова зі стохастичним автоматом, який дозволив керувати фрактальною розмірністю бінарного ряду на різних масштабах.