ДЖЕРЕЛА МЕТРОЛОГІЧНИХ РИЗИКІВ ЯК ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОЦЕС - Корчинська, Ольга-Соломія; Микийчук, М. М. (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2023)
Сталий розвиток науки та техніки, впровадження численних інновацій та ускладнення технологічних процесів, особливо в частині метрологічного забезпечення, зумовлюють важливість дослідження та аналізу джерел метрологічних ризиків, які певним чином впливають на формування якості продукції на етапі виготовлення. Усе це породжує багато нових метрологічних ризиків для виробництва, які необхідно вчасно ідентифікувати, класифікувати, виявити їх причини та наслідки. Авторами визначено та описано основні джерела метрологічних ризиків як факторів впливу на технологічний процес та здійснено їх узагальнену класифікацію, що дозволяє об’єднати фактори впливу різної природи в певні групи та полегшити процес ідентифікації під час оцінювання метрологічних ризиків. Пропонується поділяти їх на джерела зовнішнього середовища, на які підприємство не може впливати, а лише адаптуватися під них, та джерела внутрішнього середовища, на які можна впливати. Зовнішнє середовище включає соціально-економічні, науково-інноваційні та природно-екологічні фактори. До джерел внутрішнього середовища відносяться технічні, людські та фактори системи метрологічного забезпечення. Ідентифікація повинна включати ризики, незалежно від їхньої природи, складності та можливості контролю. Отриману з різних джерел інформацію про ідентифіковані ризики рекомендується зберігати в єдиній інформаційній системі, основою якої є реєстр ризиків. У ньому зберігається інформація про виявлені причини та наслідки кожного ризику, а дані структуруються згідно з запропонованою класифікацією, яка дозволяє їх описати та порівняти. Наявність такого реєстру дозволяє отримати інформацію, яка стосується джерела конкретного ризику, а також є основою для його оцінювання та мінімізації.