МОДЕЛЬ ОБРОБКИ ПОДІЙ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПРИСТРОЇВ ЛОГІЧНОГО КЕРУВАННЯ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ - Мірошник, Марина; Шкіль, Олександр; Рахліс, Дарія; Пшеничний, Кирило; Мірошник, Анатолій (Вісник Черкаського державного технологічного університету, 2023)
У статті проаналізовано питання моделювання пристроїв реального часу за допомогою шаблону кінцевих автоматів мовою опису апаратури. Проаналізовано класифікацію подій як моделей взаємодії кінцевого автомата з зовнішнім середовищем. Виокремлено новий вид подій та клас пристроїв, функціональність яких залежить від такого роду чинників. Показано, що такі події є поширеними у різних цифрових пристроях, приладах та системах реального часу. Запропоновано новий вид автоматного переходу для темпорального графа переходів як канонічної моделі при проектуванні цифрових систем. Розглянуті моделі проілюстровано за допомогою моделювання та аналізу часових діаграм. У роботі вирішено питання проєктування часових керуючих автоматів у системах логічного управління реального часу. Розглянуто питання систем управління з обробкою зовнішніх подій, які мають тривати визначений час.