ПЛАНУВАННЯ IT-АУДИТУ - Скіцько, Олексій; Вавіленкова, Анастасія (Інформаційна безпека людини, суспільства, держави, 2024)
У статті розглянуто актуальні питання щодо організації напрямів проведення перевірок аудиторськими підрозділами та створення ефективного плану IT-аудиту для організації. Оскільки технології стають усе більше невід’ємною частиною діяльності будь-якої організації, головним завданням для внутрішніх аудиторів є якнайкраще проведення оцінювання ризиків в інформаційних технологіях (ІТ-ризиків) і засобів контролю в масштабах консультаційних послуг. Тому аудитори повинні розуміти IT-середовище організації; програми та комп’ютерні операції, які є частиною ІТ-інфраструктури. Завершення перевірки компонентів ІТ-інфраструктури надасть аудиторам інформацію про вразливі місця інфраструктури. Повна перевірка ІТ-обладнання, програмного забезпечення, мережі та компонентів даних становить основу для оцінювання вразливостей в IT-інфраструктурах, які можуть вплинути на внутрішню структуру. Системи та мережі, підключені до інтернету, наражаються на загрози, які не існують для автономних систем і мереж. Після того, як буде досягнуте належне розуміння IT-середовища, головний аудитор і група внутрішнього аудиту можуть виконати оцінювання ризиків і розробити план проведення аудиту. Ключові слова: аудит, аудит інформаційних технологій, IT-аудит, ІТ-інфраструктура, ризики, план проведення аудиту.