НЕЛІНІЙНИЙ МЕТОД ОЦІНЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ РИЗИКІВ НА ОСНОВІ МЕТОДУ ГРУПОВОГО ВРАХУВАННЯ АРГУМЕНТІВ - Бутвін, Борис; Васильєва, Ольга (Інформаційна безпека людини, суспільства, держави, 2024)
У статті викладено основні методичні положення нового нелінійного підходу на основі методу групового врахування аргументів до оцінки інформаційних ризиків як одної із складових дослідження інформаційної безпеки держави. На етапі розвитку інформаційних технологій оцінювання інформаційних ризиків може бути автоматизовано за допомогою відповідних програмно-технічних систем. Аналіз показав, що існуючі методи та методики оцінювання інформаційних ризиків здебільшого використовують лінійні підходи, що може призвести до суттєвих методичних помилок. Тому застосування нелінійних методів для оцінювання інформаційних ризиків є актуальним як у теоретичному значенні, так і практичній площині. Застосування розробленого нелінійного методу оцінювання інформаційних ризиків дає можливість суттєво підвищити достовірність і адекватність математичних моделей розрахунку інформаційних ризиків. Розроблений метод конвертування отриманого нелінійного функціоналу дає змогу проводити практичні розрахунки в середовищі EXEL, що значною мірою розширює можливості застосування цього методичного підходу. Ключові слова: національна безпека, кібербезпека, інформаційні ризики, групове врахування аргументів.