Форсмажорна необхідність звернення людства до ноотехнологій і нооекології

Автор(и)

  • К. В. Корсак Київський медичний університет, 2, Бориспільська, Київ, 02099, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0001-7715-9720
  • Ю. К. Корсак Інститут вищої освіти Національної академії педагогічних наук, 9, Бастіонна, Київ, 01014, Україна , Україна https://orcid.org/0000-0001-8511-0556

Анотація

Вбачаємо у вивченні наявних наукових праць на тему відвернення глобальних небезпек. Популяція Homo Sapiens Sapienses зростає кількісно, збільшує темп деструкції природного довкілля і прискорює рух до тотального колапсу. Науковці світу створюють лише «відозви» і попередження про небезпеку, навіть рішення ООН і три екологічні форуми 1992, 2002 і 2012 років не вказують реальних засобів порятунку.

Мета. Критичний аналіз наявних прогнозів майбутнього та екологічних проектів і планів,  пропозиція реального шляху порятунку людства через заміну сучасних індустріальних і смарт-технологій екологічно безпечними виробничими і суспільними ноопроцесами, розвиток і використання ноонаук, зокрема, нооекології.

Методологія. Спирається на досягнення багатьох класичних і дуже молодих наук, на основі яких будуємо нашу пропозицію створення і використання великої групи ноонаук, що формують авторський нооглосарій. Основними є нооінтегральний, системний і нооісторичний методи у межах перспективного принципу глобального еволюціонізму з трансдисциплінарними підходами.

Результат. Докази того, що у потоці нанотехнологій з 2000 року стали з’являтися екологічно безпечні, які ми пропонуємо назвати «мудрими»  ̶  ноотехнологіями (wisetechnology). Їх мало і кількість зростає повільно. Подібні технології вважають неможливими і не включають у національні чи світові плани і проєкти. Ми наводимо фрагмент нашого «Нооглосарію», який містить «терміни з майбутнього». На жаль, він не привернув уваги людства, подібної до емоційних та популістичних екодекларацій Грети Тунберг  ̶  дівчинки зі Швеції.

Висновок. В умовах надходження пандемії COVID-19 ми сподіваємося використати ще маловідомий проєкт «Plan S» для інформування людства про існування рятівних ноотехнологій і ноонаук. Виникла форсмажорна необхідність негайного створення не тільки нооекології, а й усіх необхідних ноонаук. Стверджуємо, що нооера вже розпочалася, але людство цього ще не помічає. План ООН «17 цілей для сталого розвитку» слід трансформувати в глобальний документ реалізації ноосимбіозу людства і біосфери, урешті, побудови ноосфери.

Біографії авторів

К. В. Корсак , Київський медичний університет, 2, Бориспільська, Київ, 02099, Україна

д-р філос. наук, проф., завідувач лабораторії «Формування особистості студента»

Ю. К. Корсак , Інститут вищої освіти Національної академії педагогічних наук, 9, Бастіонна, Київ, 01014, Україна

канд. філос. наук, старший науковий співробітник

Опубліковано

2023-07-10

Номер

Розділ

ЕКОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ