ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЯКОСТІ ПИТНОЇ ВОДИ З ЗАКРИТИХ ДЖЕРЕЛ м. ХАРКОВА

Автор(и)

  • Н. Б. КРАВЧЕНКО Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна
  • Е. І. ЗЕЛЕНСЬКА Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Україна

Ключові слова:

питна вода, якість, фізико-хімічні показники, рейтингова оцінка

Анотація

Досліджено якість питної води з закритих джерел Ленінського та Дзержинського районів м. Харкова – «Саржин яр» та джерела у парку «Юність», а  для порівняння – водопровідної води. Розрахована комплексна рейтингова оцінка закритих джерел питної води м. Харкова за соціально-економічними показниками, за якою визначено, що найкращим з точки зору споживача є джерело «Саржин яр» і за показником рН відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10. Концентрації мікроелементів у воді з усіх джерел, що досліджено, знаходяться у межах норми.

Посилання

Закон України «Про питну воду та питне водопостачання» від 10.01.2002 р.

Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПін 2.2.4-171-10).

Крайнюков О. М. Моніторинг довкілля: Навчальний посібник. – Х.: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2009. – 176 с.

Экологическая оценка объектов окружающей среды и пищевых продуктов (методика проведения исследований) : учебно-методическое пособие / А. Н. Некос, А. Г. Гарбуз. – Х: ХНУ В. Н. Каразина, 2012. – 104 с.

Основи екології. Екологічна економіка та управління природокористуванням: Підручник / За заг. ред. д.е.н., проф. Л. Г.Мельника та к.е.н., проф. М. К.Шапочки. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2005. – 759 с.

Гончарук Є. І. Комунальна гігієна/Е. І.Гончарук. - К.: Здоров'я, 2006. - 792 с.

Чернега А. М., Мудрак О. В. Оцінка фізіологічної повноцінності складу питної воду з різних джерел водопостачання на прикладі м.Вінниці// 111-й Всеукраїнський з’їзд екологів з міжнародною участю, 21-24 вересня, 2011. Збірник наукових статей. Том І. – Вінниця: ВНТУ, 2011. – 133 – 136 с.

Буденный М., Агарков В., Леньшин В. Потребителю о питьевой воде. Харьков: Фактор», 2010 – 112 с.

Капусник І. В. Екологічний паспорт Харківської області / І. В. Капусник. – Х.: Департамент екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації, 2013 – 174 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Антропогенний вплив на природне середовище