Екологічне сільське господарство та його вплив на агрохімічні властивості ґрунту на сільськогосподарській фермі «Ліптовська Теплиця» (англ.)

Автор(и)

  • С. Торма
  • Д. Фазекасова
  • А. Лісняк

Ключові слова:

агрохімічні властивості ґрунту, екологічна система ведення сільського господарства, органічна речовина

Анотація

Зміна основних агрохімічних властивостей ґрунту спостерігалась впродовж трьох років на фермі з екологічною системою ведення сільського господарства («Ліптовська Теплиця»). Було встановлено, що навіть при внесенні високих доз компосту (60 т на га) значення pH ґрунту утримувалося на сприятливому рівні, а вміст доступних поживних елементів помітно не змінювався. Найбільш підходящим хлібним злаком для вирощування у даних кліматичних умовах став тритікале. При цьому, важливо також вирощувати зернобобові культури, щоб забезпечити відносно високий вихід кормових культур. Це можливо досягти тільки за допомогою стабільних агроекосистем з біорізноманіттям на сільськогосподарських площах і з поверненням органічної речовини в ґрунт.

Посилання

Bielek, P. (1998): Dusik v polnohospodarskych podach Slovenska. VUPU Bratislava, 256 p., ISBN 80-85361-44-2 (in Slovak).

Dahlberg, K.A. (1991): Sustainable agriculture - fad or harbinger? BioScience, 41, No. 5, p. 337-340.

Gips, T. (1997): Sustainable Agriculture Defined. «http://www.mtn.org/iasa/susagdef.htm».

Jurcova, O. - Torma, S. (1998): Metodika kvantifikacie zivinoveho potencialu rastlinnych zvyskov. VUPU Bratislava, 20 p. (in Slovak).

Petr, J. - Dlouhy, J. et al. (1992): Ekologicke zemedelstvi. Zemedelske nakladatelstvi Brazda, Praha, 312 p., ISBN 80-209-0233-3 (in Czech).

Vach, M. - Vrkoc, F. - Simon, J - Prugar, J. (1996): Ekologicka optimalizace rostlinne vyroby. Praha, UZPI, Met. Zemed. Prax, No. 2, (in Czech).

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-01-15

Номер

Розділ

Антропогенний вплив на природне середовище