Техніко-тактичний арсенал професійних борців сумо - Тропін, Ю.; Голоха, В.; Ахмедов, Ф. (Єдиноборства, 2024)
Мета: на основі аналізу змагальної діяльності встановити техніко-тактичний арсенал професійних борців сумо. Матеріал та методи. Для вирішення завдань дослідження використовувалися такі методи: аналіз науково-методичної інформації та мереж Інтернет, узагальнення передового практичного досвіду, аналіз протоколів та відеозаписів сутичок професійних борців сумо, метод математичної статистики. Проаналізовано 290 сутичок червневого турніру 2022 року вищого дивізіону макууті, який проходив у Нагоя (Японія). Результати: на основі аналізу науково-методичної інформації, джерел Інтернету та узагальнення передового практичного досвіду було встановлено, що проблема аналізу змагальної діяльності та визначення основних техніко-тактичних дій борців в сумо є актуальною для проведення дослідження. Аналіз змагальної діяльності професійних борців сумо на червневого турніру 2022 року вищого дивізіону макууті дозволив виділити 25 основних техніко-тактичних дій (ТТД), які найчастіше використовуються: осідасі (23,89 % від всіх ТТД), йорікірі (22,79 %), хатакікомі (11,39 %), цукіотосі (5,51 %), цукідасі (4,77 %), уватенаге (4,41 %), хікіотосі (4,04 %), окурідасі (3,68 %), осітаосі (3,31 %), йорітаосі (2,57 %), котенаге (2,21 %), уватедасінаге (1,84 %), сітатенаге (1,84 %), тоттарі (1,47 %), асіторі (1,10 %), абисетаосі (0,74 %), ватасикоме (0,74 %), кімедасі (0,74 %), сукуінаге (0,74 %), хікакке (0,37 %), сотогаке (0,37 %), кубіхінері (0,37 %), кекаєсі (0,37 %), катасукасі (0,37 %), какенаге (0,37 %). Висновки. Встановлено, що професійні сумоїсти використовували тільки 31,25 % техніко-тактичних дій з всього арсеналу боротьби сумо. Більш всього сумоїстами було проведено техніко-тактичних дій із класифікаційної групи кихонвадза (86 % від всіх прийомів, які входять в цю класифікаційну групу), потім із нагете (46 %), токусювадза (29 %), какете (22 %) та хінеріте (21 %). Із класифікаційної групи соріте не проведено жодної техніко-тактичних дій. Отримані дані свідчать про важливість техніко-тактичної підготовленості спортсменів як фактора, що визначає успішність в боротьбі сумо.