Гендерні особливості зорового сприйняття та переробки інформації у борців - Коробейникова, Леся; Бережна, Аліна; Коробейніков, Георгій; Данько, Тарас; Костюченко, Василь (Єдиноборства, 2023)
Мета: провести дослідження гендерних особливостей зорового сприйняття та переробки інформації борців. Матеріал та методи. У дослідженнях приймали участь 23 борчині та 22 борців, членів збірних команд України. Досліджували сприйняття та прийняття рішення в умовах тестування із використанням апаратно-програмного комплексу «Мультиспихометр-05». Сприйняття зорової інформації вивчали за тестом перцептивна швидкість. Спортсмену пропонували знайти відсутній елемент геометричних фігур серед запропонованих на екрані дисплею. Завданням було швидко та точно розпізнати відсутній елемент. Визначались наступні показники: швидкість, продуктивність, точність та ефективність зорового сприйняття. Прийняття рішення вивчалося за тестом вибору серед трьох подразників різного кольору. Подразники з’являлися випадково, завданням спортсмена булу швидко та точно відреагувати на відповідний подразник правою або лівою рукою. Швидкість сенсорного реагування вивчалась за тестом визначення латентного часу простої зорово-моторної реакції. Спортсмену пропонувалось відреагувати на випадковий подразник як можна швидко. Визначали латентність та стабільність реакції. Результати: проведено дослідження гендерних особливостей зорового сприйняття та переробки інформації у борців. Для спортивної боротьби сприйняття та переробка інформації є важливою властивістю що забезпечує адекватне прийняття рішення в сутичці при активній дії суперника. Кращий показник при дослідженні часу прийняття рішення, в умовах вибору подразників серед різних зовнішніх стимулів, було виявлено у чоловіків. Вони більш швидко приймають рішення в умовах ліміту часу ніж жінки. В той же час, у жінок виявлено більш швидкісний рівень сприйняття зорової інформації із одночасним психоемоційним напруженням. У чоловіків виявляється більш швидкісний характер переробки інформації та прийняття рішення на зовнішні зорові подразнення. Результати дослідження доцільно використовувати для побудови тренувального навантаження жінок у спортивній боротьбі. Висновки. Результати дослідження показали, що більш швидкий характер зорового сприйняття у жінок які спеціалізуються у спортивній боротьбі ніж у чоловіків борців. Виявлено наявність більш швидкого прийняття рішення у чоловіків борців, порівняно із жінками, в умовах вибору зовнішнього подразнику. Встановлено уповільнення часу зорово-моторного реагування у жінок на фоні зростання психоемоційного напруження.