Програма розвитку координаційних здібностей юних фехтувальників на етапі базової підготовки - Кривенцова , Ірина; Самойлов, Дмитро (Єдиноборства, 2023)
Мета: перевірка ефективності розробленої програми з розвитку координаційних здібностей юних фехтувальників 10-12 років. Матеріал та методи. В дослідженні взяли участь 16 фехтувальників у віці 10-12 років, які на початку дослідження тренувалися на базі спортивного комплексу «Уніфехт». Експериментальну групу склали спортсмени (n=8), які займалися за розробленою програмою три рази на тиждень по 3 години. Контрольну групу склали спортсмени (n=8), які займалися за стандартною програмою відділення фехтування спортивної школи. Дослідження тривало 11 місяців. В дослідженні застосовувались наступні методи: аналіз спеціальної літератури та Інтернет ресурсів; педагогічне спостереження; аналіз координаційної підготовленості юних шпажистів; методи математичної статистики обробки отриманих результатів. Результати: за допомогою обраних тестів визначався рівень загальної та спеціальної координаційної підготовленості. В роботі представлено розроблену програму підвищення координаційних здібностей юних фехтувальників групи базової підготовки. У березні, у зв’язку з військовими діями на території Харківської області, руйнуванням спортивного комплексу «Уніфехт» тренування були припинені. З квітня тренування були поновлено у різних містах України. Всі спортсмени знаходилися на постійному зв’язку і дотримувалися запропонованої програми. Тестування здійснювалося як offline, так і online. Під впливом тренувальних програм відбулися позитивні зміни у всіх показниках спортсменів обох груп. Різниця між показниками в обох групах за всіма тестами є достовірною, p<0,05. Також помітно суттєве зменшення середнього квадратичного відхилення в спортсменів експериментальної групи за тестами загальної координаційної підготовленості. Висновки. Надзвичайно складні умови в яких було проведено дослідження суттєво не вплинули на результат. Доведено ефективність розробленої програми щодо підвищення рівня координаційних здібностей шпажистів 10-12 років. Наприкінці дослідження в обох групах відбулися позитивні зміни. В динаміці зростання результатів експериментальної групи по відношенню до контрольної свідчить про перевагу програми, що застосовувалась, p<0,05