Аналіз попередніх досягнень призерів чемпіонату світу 2022 року з вільної боротьби - Латишев , Микола; Поляничко, Олена; Вольський, Денис; Лахтадир , Олена; Рибак, Леонід (Єдиноборства, 2023)
Мета: визначити та провести порівняльний аналіз попередніх досягнень призерів чемпіонату світу 2022 року з вільної боротьби. Матеріал та методи. У дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел Інтернету, аналіз результатів виступів борців, методи математичної статистики. Проаналізовано всі виступи спортсменів, які посіли з першого по трете місце на чемпіонаті світу 2022 року (м. Белград, Сербія) з вільної боротьби. В цілому проаналізовано 40 спортивних кар’єр борців вільного стилю, з них 10 переможців змагань та 30 спортсменів, які посіли друге та трете місця. З метою порівняльного аналізу спортсмени були розподіленні на дві групи: переможці (n=10) та борці, які посіли 2-3 місця (n=30). Результати виступів взяті з офіційного сайту міжнародної федерації боротьби United World Wrestling. Результати: серед переможців, тільки 30,0 % атлетів були переможцями на змагання серед кадетів, в той час як серед призерів цей показник майже на 7 % вище і складає 36,7 %. Аналогічна тенденція стосується і досягнень на рівні призерів змагань серед кадетів, більше половини (53,3 %) призерів чемпіонату світу 2022 року були призерами на кадетських змагання, в той час як тільки 40,0 % переможців чемпіонату світу досягли таких успіхів серед кадетів. Слід відмітити, що майже 80,0 % тобто 4 з 5 спортсменів, хто посів призові місця на чемпіонаті світу приймали участь на юніорських змагання, тобто вже в цьому віці виборювали право представляти свою країну на міжнародних змаганнях. Це є певним критерієм, який показує перспективність спортсменів у майбутньому. Окремо відзначимо, що досить значна частка (66,7 %) серед переможців чемпіонату світу, які зайняли призове місце на юніорських змаганнях то це перше місце, в той час що даний показник для спортсменів, які посіли призові місця (2 та 3 місця) склав всього 43,7 %. Так 60,0 % серед переможців чемпіонату світу 2022 були переможцями на попередніх чемпіонатах світу. Варто зазначити, що 30,0 % переможців не мали досвіду участі на змагання такого класу і приймали участь перший раз і одразу перемогли. Висновки. Тенденції, коли переможці чемпіонату світу мають менші здобутки серед кадетів та юніорів чим спортсмени, які посіли друге та трете місце на перших погляд є відносно парадоксальними та викликають сумніви. Але це пов’язано с певними тенденціями, які виникли у цьому конкретному чемпіонаті світу в цьому році: четверо переможців змагань з Сполучених Штатів Америки, де міжнародні кадетський та юніорські змагання не настільки популярні; відбулася певна зміна борців після тогорічних Олімпійських Ігор; і важливим є те що вибірка в 10 спортсменів є невеликою і декілька спортсменів вже вносять певні зміни в середні значення.