Зміни показників рівноваги тхеквондистів під впливом використання вправ на нестійкій опорі - Несен, Олена; Лючкова, Єлизавета (Єдиноборства, 2023)
Мета: проаналізувати зміни у показниках рівноваги тхеквондистів 13-14 років під впливом вправ на нестійкій опорі. Матеріал та методи. У дослідженні брали участь 8 спортсменів-тхеквондистів 13-14 років. Для реалізації завдань дослідження використовувались наступні методи: для встановлення актуальності теми та підбору відповідних тестів проводився аналіз наукової та методичної літератури; для визначення показників рівноваги проводились тест Ромберга на правій та лівій нозі, з відкритими і закритими очима та тест за методикою Яроцького; для перевірки ефективності застосування вправ на нестійкій опорі організовувалось педагогічне дослідження та отримані показники піддавались аналізу методами статистичної обробки інформації. Проведення педагогічного тестування здійснювалося дистанційно через платформу для віртуальних конференцій zoom для кожного окремого спортсмена у окремій сесії конференції. Результати: встановлено показники розвитку рівноваги тхеквондистів 13-14 років на достатньому рівні. Різниці між виконанням тестових вправ на рівновагу на лівій та правій нозі у спортсменів не виявлено (при p˃0,05). Показники виконання проби Ромберга стоячи на одній нозі з відкритими очима мають достовірно вищі показники ніж виконання цього завдання із закритими очима (при p˂0,01). Після проведеного педагогічного дослідження показники рівноваги юних спортсменів майже у всіх тестових вправах зазнали позитивних змін: показники виконання проби Ромберга на правій та лівій нозі з відкритими очима покращились на 10,1 % та 7,6 % відповідно (при p˂0,05); із закритими очима на 11,6 % покращились при виконання тесту на правій нозі та на 14 % - на лівій нозі (при p˂0,05). Результати проби Яроцького в нашому дослідженні хоч і мали покращення на 10,8 %, але не мали достовірності (при p˃0,05). Висновки. Запропоновані вправи імітаційного характеру, які виконуються на нестійкій опорі позитивно впливають на розвиток координаційних здібностей тхеквондистів, зокрема рівноваги.