Моделі психофізіологічних показників кваліфікованих дзюдоїстів - Пирог, Юрій (Єдиноборства, 2023)
Мета: на основі розроблених моделей психофізіологічних показників встановити оціночні критерії сенсомоторних реакцій та специфічних сприйнять для кваліфікованих дзюдоїстів. Матеріал та методи. Були використані такі методи: аналіз науково-методичної інформації та мережі Інтернет, узагальнення передового практичного досвіду; психофізіологічні методи дослідження; методи математичної статистики. У дослідженнях взяли участь 18 кваліфікованих дзюдоїстів (10 спортсменів – КМСУ та 8 спортсменів МСУ), віком 21,00±1,29 років. Оцінка психофізіологічних показників була проведена за допомогою комплексу тестів, розроблених для планшетних персональних комп’ютерів. Для зручності проведення дослідження усі тести були поділені на три групи: оцінка простих сенсомоторних реакцій; оцінка складних сенсомоторних реакцій; оцінка специфічних сприйняттів. Результати: аналіз науково-методичної літератури, мережі Інтернет та узагальнення передового практичного досвіду дозволив встановити, що тренувальна та змагальна діяльність у єдиноборствах сприяє формуванню у спортсменів цілого комплексу специфічних реакцій та сприйнять. У основі лежить поріг сприйняття подразнень, які складаються у різні сенсорні системи. Основну роль при цьому відіграють рівні м’язово-рухових, зорових, вестибулярних та слухових відчуттів. Чим вищий рівень спортивної майстерності спортсмена, тим вищий рівень значення психофізіологічних функцій задля досягнення змагального результату. У ході проведеного дослідження були отримані результати психофізіологічних показників в таких тестах: «Проста моторика і стійкість до факторів, що збивають», «Проста зорово-моторна реакція», «Проста слухо-моторна реакція», «Реакція вибору зі статичних об’єктів», «Реакція розрізнення», «Реакція на об’єкт, що рухається», «Реакція вибору з динамічних об’єктів»), «Оцінка почуття темпу», «Оцінка точності та швидкості при відтворенні заданої лінії», «Оцінка сприйняття зміни розміру об’єкта»). Висновки. На основі отриманих результатів були розроблені моделі психофізіологічних показників, які надали можливість встановити оціночні критерії сенсомоторних реакцій та специфічних сприйнять для кваліфікованих дзюдоїстів. Встановлено, що специфіка змагальної діяльності єдиноборців накладає свій відбиток на рівень розвитку провідних психофізіологічних якостей, що забезпечують високі спортивні досягнення в обраному виді єдиноборств.