Аналіз змагальної діяльності висококваліфікованих спортсменок в вільній боротьбі - Тропін, Юрій; Голоха, Валерій; Романенко, В’ячеслав; Шандригось, Віктор; Ференчук, Богдан (Єдиноборства, 2023)
Мета: на основі відеозаписів чемпіонату світу 2022 року провести аналіз змагальної діяльності висококваліфікованих спортсменок в вільній боротьбі. Матеріал та методи. Для вирішення завдань дослідження використовувалися такі методи: аналіз науково-методичної інформації та мереж Інтернет, узагальнення передового практичного досвіду, аналіз протоколів та відеозаписів поєдинків (боротьба за перші та треті місця та півфінали) висококваліфікованих борчинь вільного стилю на чемпіонаті світу 2022 року у Сербії. Усього здійснено аналіз 50 сутичок спортсменок. Методи математичної статистики застосовувалися з метою якісного вивчення результатів проведених досліджень та встановлення статистичних закономірностей. Результати: аналіз науково-методичної інформації, джерел Інтернету та узагальнення передового практичного досвіду дозволив встановити, що проблема вивчення змагальної діяльності у сучасної спортивної боротьбі є однією з найактуальніших. На основі аналізу змагальної діяльності висококваліфікованих борчинь було виділено 11 основних техніко-тактичних дій, які найчастіше використовуються: перевороти накатом (12,3 %), перевороти захопленням руки і голови (5,0 %), перевороти схрестним захопленням голені (5,6 %), кидки заднім пояс (1,7 %), перевороти та кидки зворотний пояс (1,7 %), конрприйоми в партері (8,3 %), переведення в партер (27,9 %), кидки відворотом (3,9 %), звалювання (16,2 %), виштовхування за килим (10,1 %), контрприйоми в стійці (7,3 %). Встановлено, що висококваліфіковані борчині мають: середню ефективність атаки в стійці (56 %) та партері (58 %); вище середню ефективність захисту в стійкі (79 %) та партері (77 %); результативність краще в стійці (3,81 балів), ніж в партері (2,39 балів); середня оцінка в стійці (3,80 балів) вище ніж в партері (2,17 балів); інтервал атаки (66 с), а інтервал успішної атаки (98 с); 44 % проведених сутичок закінчились достроково. Висновки. Визначено, що показники техніко-тактичної підготовленості висококваліфікованих борчинь вільного стилю нижчі в другому періоді, ніж в першому, крім ефективності захисту в стійці та партері, це пояснюється тим, що в більшості сутичках одної із спортсменки була отримана перевага в першому періоді, а в другому періоді цю перевагу утримувала завдяки захисним діям. Отримані дані свідчать про важливість техніко-тактичної підготовленості спортсменів як фактора, що визначає успішність у різних видах спортивної боротьби.