Взаємозв’язок сенсомоторних реакції з деякими компонентами підготовленості таеквондистів-юніорів - Алексєєв, Анатолій; Романенко, В’ячеслав; Тропін, Юрій (Єдиноборства, 2023)
Мета: визначити статистично значимі взаємозв’язки між сенсомоторними реакціями та деякими компонентами підготовленості таеквондистів-юніорів. Матеріал та методи. У даному досліджені використані методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення наукової та методичної літератури; педагогічне спостереження; інструментальний метод; математико-статистичні методи дослідження. В досліджені приймали участь таекводисти-юніори (n=10; 13,4±0,32 років; 2 Gup – 1 Dan) представники КДЮСШ «Вулкан» Черкаської міської ради. Результати: для визначення рівня прояву сенсомоторних реакцій було використано комплекс спеціальних програм для планшетних комп’ютерів під керівництвом iOS. Були отримані результати сенсомоторних реакцій спортсменів, що досліджувались за такими тестами: TestSTMemory (об’єму сприйняття та час тривалості тесту); Reaction SM Dual (кількість натискань правою та лівою рукою); Reaction RC (різниця в кількості натискань під впливом збиваючих сигналів та без них правою та лівою рукою); Reaction RMO (час реакції на об’єкт, який рухається); Size test (час реакції на зміну величини об’єкту); TappingPro (кількість та тривалість натискань при виконанні тесту). Для визначення техніко-тактичної підготовленості таекводистам було запропоновано виконати удар ногою Yop chagi та техніко-тактичне з’єднання (Dollyo chagi – Twid chagi). За допомогою відеокомп`ютерного аналізу (комп’ютерна програма «Bio Calculation») було визначено біомеханіку виконання ударів та параметри техніки. Так, для удару ногою Yop chagi було визначено його траєкторію, швидкість, прискорення та співвідношення між фазами. Для техніко-тактичного з’єднання визначені часові характеристики окремих фаз: фаза формування удару (Dollyo chagi); фаза виконання удару (Dollyo chagi); фаза повороту; фаза формування удару (Twid chagi); фаза виконання удару (Twid chagi). Для визначення рівня спеціально-фізичної підготовленості виконувався удар Dollyo chagi з максимальною швидкістю протягом 40 с по боксерському мішку. Використання спеціалізованої програми для планшетних комп’ютерів «Bio Calculation» дозволило визначити кількість ударів та їх тривалість у кожному 5 секундному відрізку тесту це надало інформацію щодо динаміки змін параметрів, які було досліджено. Висновки. Порівняльний аналіз параметрів, які були досліджені показав, що спортсмени, які мають більш розвинуті здібності запом`ятовувати короткочасові візуальні сигнали здатні виконувати удар ногою Yop chagi швидше ніж інші (r=0,72). Відмічено, що точне сприйняття дистанції до суперника дозволяє виконувати атакуючи дії більш впевнено, що зменшує тривалість, як окремих ударів, так і техніко-тактичного з’єднання цілком. Кореляційний аналіз результатів тесту щодо оцінки функціональної асиметрії та тривалості удару при виконанні тесту «Dollyo chagi за 40 c» показав, що спортсмени, які мають більший рівень стресостійкості здатні мобілізувати зусилля та краще виконувати запропоновані завдання (r=0,63). Результат кореляційного аналізу часу реакції вибору та результату в тесті «Dollyo chagi за 40 c» підтверджує взаємозв’язок технічної та спеціальної фізичної підготовленості. Спортсмени, які володіють раціональною технікою, а саме можуть переразподіляти зусилля м’язів, які задіяні в ударі, демонструють більшу швидкість їх виконання та кількість протягом тесту.