Особливості прояву сприйняття та полезалежності у кваліфікованих жінок-боксерок - Коробейникова, Леся; Чуанжонг, Ву (Єдиноборства, 2023)
Мета: визначити особливості прояву функції сприйняття та полезалежності кваліфікованих жінок-боксерок. Матеріал та методи. У даному досліджені використані такі методи: теоретичний аналіз і узагальнення наукової та методичної літератури, психодіагностичні, психофізіологічні методи, педагогічний експеримент, математичної статистики. У дослідженнях було використано комплексну комп’ютерну систему «Мультипсихометр-05». Дослідження проводились у національній збірній України з жіночого боксу на спортивній базі підготовки Конча-Заспа. Усього були обстежені 18 висококваліфікованих жінок-боксерок при оперативному контролі напередодні чемпіонату Європи. Завдяки сучасним методичним підходам було забезпечено достовірність та обґрунтованість отриманих результатів наукового дослідження. Визначення особливостей невербального сприйняття здійснювали за тестом Равена. Особливості залежності від оточуючого середовища вивчалося за допомогою модифікованого тесту Струпа. Результати: на підставі теоретичного аналізу і узагальнення наукової та методичної літератури було встановлено, що вирішення завдань технічної підготовки боксерів напряму пов’язано з розвитком рівня сприйняття. До основних властивостей сприйняття відносяться цілісність, предметність, обдуманість, структурність, які задіяні під час оволодіння технікою рухів. Знижені значення показнику продуктивності було виявлено у 42,1 % (n=8) жінок-боксерок, підвищений рівень – у 57,9% (n=11) дівчат при сприйнятті невербальних подразників за тестом Равена. Результати показнику ефективності у 52,6 % жінок-боксерок вказують на переважання більшості у групі дівчат з підвищеним рівнем прояву сприйняття невербальних стимулів, концентрації уваги та здібностей до оперування інтелектуальними завданнями. Висновки. Якість виконання завдань з невербальними подразниками достатньо висока, але ж невисока швидкість виконання інтелектуальних завдань кваліфікованими боксерками. Середній та високий рівень прояву поленезалежності у групі обстежуваних кваліфікованих боксерш мали більшість спортсменок, що дорівнювало 73,7 %. Даний факт свідчить про інформативність прояву цієї характеристики, щодо можливості бути конкуренто здібною у спорті.