Міжнародна жіноча боротьба: аналіз досягнень на змаганнях серед кадетів - Латишев, Микола; Квасниця, Олег; Квасниця, Ірина; Бугайов, Максим (Єдиноборства, 2023)
Мета: проаналізувати досягнення учасниць чемпіонатів світу з боротьби у кадетському віці. Матеріал та методи. У дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел Інтернету, аналіз змагальної діяльності, методи математичної статистики. Проаналізовано кар’єри учасниць чемпіонату світу 2017 та 2018 років з жіночої боротьби. Загальна кількість учасниць склала 411 спортсменок. Для аналізу всі учасниці були розподілені на три групи в залежності від зайнятого місця на чемпіонаті світу: медалісти (1-3 місце); група спортсменок які зайняли з 5 по 10 місце (середній рівень); група спортсменок які зайняли з 11 місце та нижче (низький рівень). Було проаналізовано виступи учасниць чемпіонату світу раніше, а саме скільки разів вони приймали участь, зайняли призове місце або виграли змагання серед кадетів (вік 16-17 років) у своєї кар’єрі раніше. Порівняльний аналіз дозволив визначити наскільки здобуті результати на змаганнях кадетського рівня важливі для досягнень на світових змаганнях серед дорослих. Вихідні дані виступів взяті з офіційного сайту міжнародної федерації боротьби United World Wrestling (unitedworldwrestling.org). Результати: більше половини (57,9 %) учасниць чемпіонату світу з жіночої боротьби мали досвід участі на міжнародних змагання серед кадетів, також 42,3 % з них зайняли призові місця. Визначено, що відсоток спортсменок які прийняли участь вище серед учасниць з низьким місцем, так показник змінюється від 58,5 до 54,2%. В той же час, майже третина учасниць (31,9 %) вигравали змагання серед кадетів, а тільки 17,9 % з групи спортсменок, які посіли 11 місце та нижче виграли змагання серед кадетів. Тенденція розподілу спортсменок, які не вигравали жодного разу змагання схожа з попередньої, але відсоток які не змогли це зробити значно вище: 82,1 % спортсменок, які посіли 11 місце та нижче; 77,1 % атлеток, які зайняли з 5 по 10 місце та 68,1 % медалісток. Один раз перемагали майже однаковий відсоток спортсменок, не залежно від їх місця на чемпіонаті світу (приблизно 12-14 %). Два та три рази змогли перемогти раніше в більшості випадків (біля 10 %) тільки медалістки чемпіонату світу. Слід зазначити, що чотири рази та більше не змогли виграти жодна спортсменка, яка приймала участь у чемпіонаті світу. Висновки. Проведено аналіз виступів спортсменок-учасниць чемпіонату світу з жіночої боротьби на попередніх етапах, зокрема на змаганнях серед кадетів. Значно вище кількість учасниць (у відсоткову співвідношенні), які посіли призові місця на чемпіонаті світу серед спортсменок, які були серед призерок три та чотири разів на змаганнях серед кадетів.