Розвиток координаційних здібностей дзюдоїстів 8-10 років з використанням спеціальних вправ та сучасних технологій - Скрипка, Ірина; Ворона, Віта (Єдиноборства, 2023)
Мета: дослідити динаміку розвитку координаційних здібностей дзюдоїстів 8-10 років при використанні спеціальних вправ та сучасних технологій. Матеріал та методи. У дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз наукової і методичної літератури, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. В експериментальному дослідженні прийняли участь 16 дзюдоїстів 8-10 років груп початкової підготовки (по 8 спортсменів у контрольній і експериментальній групах). На початку і в кінці педагогічного експерименту, який тривав 6 місяців, проводилося педагогічне тестування з використанням 8 тестових вправ. Результати: в межах дослідження у навчально-тренувальний процес експериментальної групи дзюдоїстів 8-10 років було включено спеціальні вправи із застосуванням засобів сучасних технологій, таких як балансуюча платформа BOSU, фітболи, координаційні драбинки та інші з метою розвитку координаційних здібностей дзюдоїстів. Після проведеного експерименту виявлено статистично значиму різницю результатів спортсменів експериментальної і контрольної груп у тестових вправах, які характеризують здатність до рівноваги: за тестом «Фламінго» зменшилась кількість спроб на 13,0 % в експериментальній групі у порівнянні з результатами контрольної групи (р<0,01); за тестом «Статистична рівновага за методикою Бондаревського з відкритими очима» в експериментальній групі за період експерименту приріст склав 31,6 %, у контрольній – 10,7 % (р<0,01). Кращі результати виявлено у здатності до збереження динамічної рівноваги на гімнастичній лаві: у спортсменів експериментальної групи приріст склав 11,9 % (р<0,001), а в контрольній групі – на 4,8 %. Необхідно зазначити і покращення якості подолання дистанції у тесті «Ходьба до цілі» у дзюдоїстів експериментальної групи. Результати тесту «Три перекиди вперед» у дзюдоїстів експериментальної групи достовірно зросли на 9,7 %. Висновки. Здійснений добір спеціальних вправ із застосуванням засобів сучасних технологій для розвитку координаційних здібностей дзюдоїстів 8-10 років, спрямованих на формування певних координаційних умінь та їх комплексний розвиток. Запропоновано спеціальні вправи з застосуванням засобів сучасних технологій, таких як балансуюча платформа BOSU, фітболи, координаційні драбинки та інші, дозволяють розвивати просторову орієнтацію, узгодженість рухів, взаємодію з предметами та іншими спортсменами. Про це свідчать результати порівняння середніх показників отриманих на початку та в кінці педагогічного дослідження, які показали статистично достовірну різницю між ними.