Модельні характеристики змагальної діяльності бійців змішаних єдиноборств ММА різних вагових категорій - Тропін, Юрій; Перевозник, Володимир; Мирошниченко, Євген (Єдиноборства, 2023)
Мета: на основі аналізу титульних боїв елітних бійців змішаних єдиноборств ММА встановити модельні характеристики змагальної діяльності для спортсменів кожної вагової категорії. Матеріал та методи. У дослідженні використовувалися наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел Інтернету; узагальнення передового практичного досвіду; аналіз протоколів і відеозаписів змагальної діяльності елітних бійців чоловіків; методи математичної статистики. Для аналізу змагальної діяльності досліджувались наступні показники: час бо; кількість проведених і пропущених акцентованих ударів в бою; кількість спроб виконання тейкдаунів і сабмішенів в бою; точність акцентованих ударів; успішність виконання тейкдаунів. В досліджені прийняли участь бійці найлегчайшої, легчайшої, напівлегкої, легкої, напівсередньої, середньої, напівважкої, важкої вагової категорії. Результати: аналіз науково-методичної інформації, джерел Інтернет і узагальнення передового практичного досвіду показав, що популярність змішаних єдиноборств ММА у світі та зростання конкуренції серед бійців вимагають ретельного вивчення змагальної діяльності та складання моделей провідних спортсменів для пошуку нових напрямків підвищення ефективності тренувального процесу та змагальної діяльності. Виявлено, що процес підготовки кваліфікованих спортсменов змішаних єдиноборств ММА має будуватися з урахуванням закономірностей змагальної діяльності та модельних характеристик підготовленості кращих бійців світу. Якщо ці умови виконуються, є велика вірогідність формування ефективного стилю протиборства на етапі підготовки до вищих досягнень. Висновки. На основі отриманих результатів встановлено, що елітні бійці змішаних єдиноборств ММА різних вагових категорій мають деякі особливості в показниках змагальної діяльності. Так середній час виконання найшвидшого нокауту (технічного нокауту) в бою спостерігається у спортсменів напівсередньої вагової категорії (13,1 с), а проведення найшвидшого сабмішену спостерігалось у бійців легкої вагової категорії (33,3 с). Більш часу для дострокового завершення бою потребує спортсменам напівсередньої ваги (10,6 с до кінця завершення бою), також у них спостерігається виконання найпізнішого нокауту (технічного нокауту) в бою (13,5 с до кінця завершення бою), а найпізніший сабмішен (32,7 с залишилося часу до кінця бою) проводять бійці легкої ваги. Закінчення бою за позитивної різниці в ударах кращі у спортсменів напівлегкої вагової категорії (126,9 ударів), а при негативній різниці в ударах (нанесених/пропущених) – у бійців напівважкої (36,6 ударів) та важкої (36,2 ударів) ваги. У спортсменів напівлегкої вагової категорії найбільша кількість викинутих (431,1 ударів) і завданих (225,2 ударів) акцентованих ударів, але точність їх виконання середня (76,02 %), а у бійців важкої ваги невелика кількість викинутих (281,0 ударів) і завданих (147,8 ударів) акцентованих ударів, але точність їх виконання найвища (83,75 %). Спроби виконання тейкдаунів (23,5 разів) і сабмішенів (6,7 разів) найбільш у бійців легкої вагової категорії. Ці результати пояснюються специфічними особливостями бійців кожної вагової категорії.