Аналіз змагальної діяльності українських борців вільного стилю на Чемпіонаті світу U-23 в 2021 році - Голоха, Валерій; Романенко, Вячеслав; Тропін , Юрій (Єдиноборства, 2023)
Мета: проаналізувати змагальну діяльність українських борців вільного стилю на чемпіонаті світу U-23 в 2021 році. Матеріал і методи. У дослідженні були використані наступні методи: аналіз науково-методичної інформації та джерел Інтернету; відеокомп’ютерний аналіз змагальної діяльності борців вільного стилю; методи математичної статистики. Для аналізу сутичок було використано спеціалізовану комп’ютерну програму «Martial Arts Video Analysis». Був здійснений аналіз 16 сутичок висококваліфікованих борців вільного стилю, членів збірної команди України на чемпіонаті світу U-23 в 2021 році. Фіксувалися наступні показники: тривалість сутичок; всі технічні дії, що проводяться борцями у змагальних поєдинках; реальні спроби; оцінені спроби. Результати: на основі аналізу науково-методичної інформації та джерел Інтернету було виявлено, що успішна підготовка борців будь-якого рівня неможлива без ретельного обліку основних тенденцій в розвитку спортивної боротьби, які з достатньою точністю можна встановити при аналізі структурних компонентів змагальної діяльності провідних спортсменів світу. Аналіз виступу українських борців вільного стилю на чемпіонаті світу U-23 дозволив визначити арсенал техніко-тактичних дій, які найчастіше застосовують спортсмени під час сутички: переверти накатом і схрещеним захопленням гомілок, переверти зворотнім поясом, контрприйоми в партері, переведення в партер, звалювання, виштовхування за килим. Встановлено, що борцям високої кваліфікації властивий раціоналізм у використанні техніки. Це призвело до того, що більшість українських борців не використовують у своєму арсеналі прийоми, пов’язані з ризиком програти бали: «млини», підхоплення, зачепи, кидки через спину та прогином. Висновки. Виявлено основні характеристики змагальної діяльності борців, включаючи інформацію про частоту, успішність та надійність техніко-тактичних дій спортсменів у типових ситуаціях боротьби.