Дослідження реакції таеквондистів на об’єкт, що рухається - Байбіков, М. (Єдиноборства, 2023)
Мета: дослідити реакцію на об’єкт, що рухається у таеквондистів. Матеріал та методи. В роботі застосовувалися наступні методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури та джерел Інтернету; педагогічне спостереження; психофізіологічні вимірювання; методи математичної статистики. Результати: використання непараметричного критерія Манна-Уітні підтвердило, що середній що час реакції за весь тест у спортсменів старшого віку достовірно кращій, ніж у спортсменів-юніорів на 31,39 % (U=5, р<0,01). При аналізі спрямованості процесів збудження або гальмування було виявлено, що у спортсменів старшого віку точність реакції краще за спортсменів юніорського віку (U=10,5, р<0,05). В обох групах спортсмени реагували переважно передчасно, але таевнодисти-юніори реагували передчасно частіше на 17,66 % (U=4, p<0,01). За коефіцієнтом кореляції Спірмена між віком спортсменів та отриманими показниками вимірювання були наступні результати: між часом реакції та віком в 1-й групі r=0,26, в 2-й групі r=-0,37 (p>0,05), між точними реакціями та віком в 1-й групі r=0,32, в 2-й групі r=0,68 (p<0,05). За результатами аналізу другого вимірювання не має достатніх доказів, що середні значення часу реакції в обох групах до та після змагань різні. Після змагань, у спортсменів з 1-ї групи точність реакцій нижче на 31,1 %, ніж до змагань (U=11, p<0,05). В групі 2 статистично значимих відмінностей між показниками точності реакцій до та після змагань не виявлено. U-критерій не показав статистично значимої різниці між спрямованістю процесів збудження та гальмування у 1-й групі та 2-й групі до та після змагань. В 1-й групі коефіцієнт Спірмена свідчить про відсутність статистично значимої (p>0,05) кореляції між результативністю спортсменів на змаганнях та середнім часом реакції (r=-0,31). Аналогічна кореляція була встановлена в 1-й групі між результатами на змаганнях та точністю реакцій, r=-0,25 (p>0,05). В групі 2 також не виявлено статистично значимої (p>0,05) кореляції між результатами на змаганнях та середнім часом реакції (r=0,52). Існує статистично значуща сильна зворотна кореляція (p<0,05) в 2-й групі між результатами спортсменів на змаганнях та їх точністю реакцій (r=-0,83). Висновки. Результати аналізу показників реакції на об’єкт, що рухається свідчать про наявність достовірних відмінностей між групами. Спортсмени високої кваліфікації, старшого віку мають кращі здібності до коригування нервовими процесами та менший час реакції на об’єкт, що рухається. Встановлена статистично значима кореляція між результатами спортсменів на змаганнях та точністю їх реакцій. Такі показники, як швидкість та точність реакцій, є важливими в змагальній діяльності таеквондистів та повинні бути вивчені в майбутніх дослідженнях.