Дослідження морфометричних показників і пальцевого індексу 2D:4D в аспекті статевого диморфізму у представників карате - Вілянський, Володимир; Батечко , Дмитро (Єдиноборства, 2023)
Мета: вивчити пальцевий індекс, антропометричні і морфометричні данні в аспекті статевого диморфізму у каратистів обох статей 11-22 років. Матеріал і методи. В дослідженнях брали участь 106 хлопчиків і юнаків у віці від 11 до 22 років, а також дівчаток і дівчат у віці від 11 років до 22 року (n=101). Здійснювалося вимірювання довжини 2-го і 4-го пальців обох рук від внутрішнього краю базального гребеня в підставі пальця до кінчика пальця як у юнаків, так і у дівчат-каратисток (за J.T. Manning). Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури; антропометричні та морфометричні дослідження; методи математичної статистики. Результати: використання методики визначення пальцевого індексу «2D:4D» є доступною і простою в застосуванні, і активно використовується як один з інформативних критеріїв маскулінізації жіночого організму в спорті. В процесі проведення досліджень каратистів нами виявлено, що найбільше представництво спортсменок з пальцьовими пропорціями за чоловічим типом було в групі дівчат старше 16 років (70 %). У спортсменок, що займаються карате у віці 12-15 років, значення пальцевого індексу, відповідні чоловічому типу, зустрічалися в 45 % випадків (0,98±0,07, коефіцієнт варіації CV=4,82 %), що свідчить про підвищення рівня тестостерону. У контрольній групі неспортсменок пальцевий індекс 0,996±0,04, CV=3,92 %. За показниками індексу Рорер (ІР) ваго-ростові значення каратистів: астенічний (торакальний) тип статури у 28 % випробовуваних, атлетичний (м’язовий) – у 38 % і дігестивний (пікничний) – у 34 %. Висновки. Проведене дослідження показало, що за даними пальцевого індексу у спортсменок-каратисток 16-22 років переважають особи з генетично детермінованою маскулінізацією. За показниками статевого диморфізму у дівчат виявлено помірні і легкі ознаки будови тіла протилежної статі. На підставі отриманих результатів дослідження доповнені наявні дані про особливості фізичного і статевого розвитку каратистів обох статей 11-22 років, що дає можливість в підвищенні якості планування тренувального процесу спортсменів.