Аналіз показників змагальної діяльності дзюдоїстів легких вагових категорій під час чемпіонату світу серед дорослих 2021 року - Чертов, Іван; Бойченко, Наталя; Оганов, Карен (Єдиноборства, 2023)
Мета: здійснити аналіз показників змагальної діяльності дзюдоїстів легких вагових категорій під час чемпіонату світу серед дорослих 2021 року. Матеріал і методи. Під час роботи застосовувалися наступні методи дослідження: аналіз і узагальнення науково-методичної літератури; хронометрування; аналіз протоколів і відеозаписів сутичок висококваліфікованих дзюдоїстів вагових категорій до 60 та 66 кг; методи математичної статистики. Було проаналізовано 49 сутичок дзюдоїстів вагової категорії до 60 кг та 61 сутичка вагової категорії до 66 кг під час проведення чемпіонату світу з дзюдо серед дорослих 2021 (Угорщина, Будапешт). Результати: аналіз отриманих зауважень висококваліфікованих дзюдоїстів легких вагових категорій показує, що найбільше зауважень спортсмени отримали за не ведення боротьби (до 60 кг - 35 %; до 66 кг - 36 %), уникнення захвату (до 60 кг - 21 %; до 66 кг - 27 %), застосування хибних атак (до 60 кг - 16 %; до 66 кг - 13 %) та за боротьбу в захисній позиції (до 60 кг - 4 %; до 66 кг - 6 %). Аналіз технічних дій висококваліфікованих дзюдоїстів легких вагових категорій дозволив виявити загальну кількість результативних дій. Так, в ваговій категорії до 60 кг спортсмени виконали 59 результативних технічних дій, серед яких 48 (81 %) в стійці та 11 (19 %) в положенні партер та лежачи. Причому, у стійці 36 (75 %) дій оцінені суддями на «Вазарі», а 12 (25 %) на «Іпон». В положенні партер та лежачи – 3 (27 %) на «Вазарі», 8 (73 %) на «Іпон». У ваговій категорії до 66 кг спортсменами виконано 57 результативних технічних дій, серед яких 50 (87 %) в стійці і 7 (13 %) в положенні партер та лежачи. 38 (76 %) дій у стійці оцінено суддями на «Вазарі», 12 (24 %) на «Іпон». В положенні партер та лежачи – 1 (14 %) на «Вазарі», 6 (86 %) на «Іпон». Також, видявлено основні результативні технічні дії, які найчастіше застосовуються спортсменами в стійці, положенні партер та лежачи. Так, у спортсменів вагової категорії до 60 кг це: кидок через спину з колін (19 %), відхват (11 %), підхват зсередини (11 %), виведення з рівноваги штовханням назад (11 %), важіль ліктя (46 %), утримання зверху (36 %), утримання поперек (18 %). У ваговій категорії до 66 кг найбільш часто виконували такі результативні технічні дії: підхват зсредини (14 %), виведення з рівноваги штовханням назад (12 %), кидок через спину з колін, через груди прогином (8 %), утримання поперек, утримання зі сторони голови (29 %). Висновки. Встановлено, що спортсмени легких вагових категорій в більшості випадків ведуть розвідувальну боротьбу, застосовують захисні позиції, хибні атаки з метою впіймати суперника на помилці. При проведенні сутички в такій манері вони найчастіше отримують зауваження за не ведення боротьби, уникнення захвату, застосування хибних атак та за боротьбу в захисній позиції. Виявлено, що боротьба спортсменів легких вагових категорій в основному відбувається в положенні стійка. Технічні дії в положенні партер та лежачі є більш результативними. Спортсменами двох вагових категорій найбільше застосовувались такі технічні дії в стійці: кидки через спину (з колін, захватом руки на плече), підхвати, зачепи, виведення з рівноваги штовханням назад. В положенні партер та лежачи спортсмени двох вагових категорій найбільше застосовували різні види утримань та важіль ліктя.