Використання цифрових технологій в суддівстві для коректного виявлення переможця в змаганнях з дзюдо - Чоботько, Маргарита; Чоботько, Ігор (Єдиноборства, 2023)
Мета: проаналізувати вплив використання цифрових технологій в суддівстві для коректного виявлення переможця в змаганнях з дзюдо. Матеріал і методи. Під час дослідження застосовувались наступні методи: теоретичний аналіз і узагальнення літературних джерел та дані мережі Інтернет, аналіз запису відеотрансляцій, методи математичної статистики. Результати: за матеріалами запису 42 сутичок фінального блоку чемпіонату Європи та чемпіонату України серед юніорів з дзюдо на відеохостингу (You Tube) був проведений аналіз впливу переглядів відеоповторів на рішення рефері для коректного виявлення переможця в змаганнях. В 22 сутичках чемпіонату Європи та в 24 сутичках чемпіонату України рефері приймали рішення, які не потребували перегляду або змін. В інших 20 сутичках чемпіонату Європи та в 18 сутичках чемпіонату України застосовувались відеоповтори. Порівняння середніх показників сутичок у яких за допомогою цифрових технологій застосовувались або не застосовувались перегляди відеоповторів показав статистично достовірну різницю у показниках суддівства чемпіонату Європи та чемпіонату України серед юніорів з дзюдо (<0,05). Оскільки t (0,051) < tгр (1,98) аналіз суддівства чемпіонату Європи та чемпіонату України серед юніорів з дзюдо можна рахувати статистично достовірним. У відсотковому співвідношені при загальній кількості 42 сутички з яких 20 сутичок – 47,6 % міжнародні судді застосовують відеоповтори та 22 сутички – 52,3 % міжнародні судді не застосовували відеоповтори. Аналізуючи чемпіонат України при загальній кількості 42 сутички з яких 18 сутичок – 42,8 % судді застосовують відеоповтори та 24 сутички – 57,1 % судді не застосовували відеоповтори. Висновки. Аналіз існуючих цифрових технологій, що використовуються в суддівстві з дзюдо дозволив виявити комплекси програм, які здійснюють допомогу в проведенні змагань. Використання цифрових технологій дають можливість покращувати якість суддівства на різних рангах змагань. Відсоток використання відеопереглядів та відсоток без відеопереглядів на чемпіонаті Європи та на чемпіонаті України майже однаковий. Це говорить про якість суддівства на цих заходах. Відбувається це тому, що до суддівства фінального блоку допускаються більш кваліфіковані судді, в яких не було помилок під час суддівства або ці помилки були мінімальними.