Тхеквондо в відображенні засобів колекціонування - Бугаєвський, Костянтин (Єдиноборства, 2023)
Мета: вивчити відображення тхеквондо в різноманітних засобах колекціонування, таких як філателія, фалеристика та нумізматика. Матеріал і методи. Дане дослідження проводилося в січні 2021 року. При проведенні даної дослідницької роботи був використаний метод поглибленого літературно-критичного аналізу доступних наукових джерел інформації по досліджуваному питанню, з використанням довідників, енциклопедій, каталогів, спеціалізованих періодичних видань, інтернет-ресурсів. Результати: аналіз довідників, енциклопедій, каталогів, спеціалізованих періодичних видань, інтернет-ресурсів показав, що на сьогоднішній день існує величезна представленість тхеквондо, в сучасних засобах колекціонування. Виявлено, що в досить повному обсязі представлені матеріали, що розповідають про популярність і місце тхеквондо, серед інших видів єдиноборств, а також про змагання різного рівня, з цього виду спорту, що проводяться в світі. Оброблені найцікавіші, найяскравіші і інформативні ілюстративні матеріали виявили, що найбільш повно розповідають про тхеквондо філателістичні матеріали (поштові марки, конверти, блоки). Також найбільш активно тхеквондо представлено в зарубіжній філателії, пам’ятних монетах і на значках. Висновки. За результатами дослідження було визначено, що вже багато років, в світових засобах колекціонування, активно пропагуються заняття тхеквондо, з відображенням у філателії, нумізматики і фалеристики, найбільш важливих спортивних подій у світі цього виду єдиноборств, як на рівні окремої держави, так і чемпіонатів континенту , світу та Олімпійських ігор. Сучасні засоби колекціонування, здатні в досить повному обсязі, є, барвисто і інформативно, донести всю необхідну інформацію про події, що відбуваються в цьому виді єдиноборств, що відбуваються в усьому світі. Сучасне колекціонування, в першу чергу тематичне, є одним з дієвих засобів розширення сфери пізнання в досліджуваному питанні, і нестандартний спосіб подачі цікавої додаткової інформації.