Тактика участі провідних спортсменок світу у системі змагань з жіночої боротьби упродовж олімпійського циклу 2013-2016 рр. - Задорожна, Ольга (Єдиноборства, 2023)
Мета: визначити особливості тактики участі провідних спортсменок світу у системі змагань з жіночої боротьби упродовж олімпійського циклу 2013-2016 рр. Матеріал і методи. Теоретичний аналіз, документальний метод, узагальнення даних ітератури та мережі Інтернет дали змогу виявити проблемне поле тактики у спортивних єдиноборствах, узагальнити сучасні тенденції розвитку олімпійських спортивних єдиноборств, виявити спільні та відмінні риси у системах олімпійського відбору. Аналіз азників змагальної діяльності провідних спортсменок світу, які посіли перше-третє місця на Іграх ХХХІ Олімпіади 2016 р. у м. Ріо-де-Жанейро у змаганнях з вільної боротьби у системі змагань (загалом 24 спортсменки – по чотири у шести вагових категоріях). Обробка результатів здійснювалася за допомогою програмного забезпечення Microsoft Excel. Результати: виявлено особливості системи змагань у жіночій боротьбі. Для неї характерні наявність великої кількості турнірів різних категорій, багатоетапної системи олімпійського відбору, невідповідність між кількістю вагових категорій, представлених на чемпіонатах світу та Іграх Олімпіади. Протягом першого-третього сезонів олімпійського циклу 2013-2016 рр. більшість провідних спортсменок світу поступово збільшували обсяг змагальної практики від 3,96 до 5,13 турнірів на рік, у четвертому, навпаки, знижували до 4,29 турнірів. Висновки. Тактика участі провідних спортсменок світу у системі змагань з жіночої боротьби упродовж сезону та чотирирічного циклу має відмінності в залежності від динаміки спортивних результатів. Виявлено чотири різновиди тактики: утримуванняm лідерства, поступового підвищення результатів, комбінована (упродовж першого-другого сезонів – поступового підвищення результатів, у третьому-четвертому – утримування лідерства), повернення лідерства. Виявлено особливості тактики вибору вагової категорії, які використовували спортсменки упродовж сезону та загалом олімпійського циклу.